Han har kämpat mot kraftledningen i flera år: ”Försiktigt glad”

Uppdaterad
Publicerad

Det går redan en stor kraftledning bara några hundra meter från Fredrik Gustavssons gård utanför Rävemåla. Beskedet om att det har blivit ett nej till ytterligare en stor kraftledning kom därför som ett glädjebesked. Men han tror att glädjen blir kortvarig

Fredrik Gustavsson har under många år följt planerna som Svenska Kraftnät har drivit när det gäller att dra en ny kraftledning över hans marker. Och han känner sig nöjd efter att företaget fått ett nej till bygget.

– Man är lite försiktigt glad, men det kommer väl överklagas, säger Fredrik.

Kritiserad kraftledning

Fredrik Gustavsson hade efter de senaste årens manglande av frågan nästan gett upp hoppet om att kunna påverka bygget av krafledningen. Han och många av hans grannar är också besvikna på Svenska Kraftnät och deras agerande.

– Svenska kraftnät har kört en ganska hård jargong och varit rätt så nonchalanta hela vägen, säger Fredrik.

SVT Småland har försökt nå Svenska kraftnät för en intervju men myndigheten vill i nuläget inte ge några intervjuer.

På Svenska kraftnäts hemsida uttalar sig dock Bertil Persson, som är chefsjurist på myndigheten;

”Svenska kraftnät delar inte Ei:s bedömning och ser det som principiellt viktigt att få prövat vad ellagens och miljöbalkens krav innebär. Det är inte minst av stor betydelse för den omfattande utbyggnad och reinvestering av stamnätet som sker framöver. Vi behöver nu analysera besluten men det mesta talar därför för att vi kommer att överklaga.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad kraftledning

Mer i ämnet