Svenska kraftnär kommer troligen överklaga EI:s beslut till regeringen Foto: TT

Svenska kraftnät: ”Det mesta talar för att vi kommer att överklaga”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kraftnät fick nej på sin tillståndsansökan för att få bygga en 20 mil lång luftledning på sträckan Ekhyddan-Nybro-Hemsjö. Nu skriver myndigheten på sin hemsida att man troligtvis kommer att överklaga beslutet från Energimarknadsinspektionen (EI).

”Förstärkningen mellan Ekhyddan-Nybro och Nybro-Hemsjö är nödvändig för att klara driftsäker elförsörjning i södra Sverige. Ledningarna är också en förutsättning för att genom sjökabelförbindelsen NordBalt binda ihop Sverige med den europeiska elmarknaden och därmed säkerställa import och export till utlandet”, skriver Svenska kraftnät på sin hemsida.

Energimarknadsinspektionen avslog Svenska kraftnäts ansökan med motiveringen att den aktuella sträckan ”inte uppfyller kraven på lämplig lokalisering med bästa möjliga teknik”.

Kritiserad kraftledning

”Inga kommentarer”

SVT Småland har försökt nå Svenska kraftnät för en intervju men myndigheten vill i nuläget inte ge några intervjuer.

– Vi ger inga kommentarer just nu, vi har precis tagit del av beslutet, säger Maria Evelin, pressekreterare.

På Svenska kraftnäts hemsida uttalar sig dock Bertil Persson, som är chefsjurist på myndigheten;

”Svenska kraftnät delar inte Ei:s bedömning och ser det som principiellt viktigt att få prövat vad ellagens och miljöbalkens krav innebär. Det är inte minst av stor betydelse för den omfattande utbyggnad och reinvestering av stamnätet som sker framöver. Vi behöver nu analysera besluten men det mesta talar därför för att vi kommer att överklaga.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad kraftledning

Mer i ämnet