Foto: TT

Hundratals synpunkter på kritiserad kraftledning

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kraftnäts kritiserade kraftledning genom Småland och Blekinge väcker starka känslor: Remissvaren formligen väller in till Energimarknadsinspektionen. Nu tvingas man skjuta upp remisstiden till den 30 april.

Redan nu har drygt 250 remissvar kommit in gällande dragningen av Svenska kraftnäts 400 kV-ledning genom Småland och Blekinge, de flesta från markägare i de berörda kommunerna.

Skjuter upp sista svarsdag

Ett tjugotal remissinstanser, bland annat Emmaboda, Nybro och Tingsryds kommuner, har dessutom ansökt om extra tid för att lämna in sina svar. Något som gjort att Energimarknadsinspektionen (EI) nu skjutit fram sista svarsdatum.

– Eftersom så himla många begärt anstånd kan man nästan betrakta 30 april som ett nytt sista datum. Vi kommer inte att göra något i ärendet fram till dess, säger Jeanette Asp, enhetschef på avdelningen för tillstånd och prövning på EI.

Är det ovanligt med såhär många svar i ett ärende?

– Ja det får jag säga. Det tillhör inte vanligheterna att vi har så här många yttranden. Att ledningen är lång och därför berör många spelar nog in men det har vi också förstått är att det finns ett väldigt motstånd mot ledningen.

Prövning sannolikt inte klar i år

Det är EI som ska granska Svenska kraftnäts ansökan om att få bygga ledningen. Bland annat ska man pröva ledningens lämplighet mot ellagen, men också mot miljöbalken.

När Svenska kraftnäts ansökan lämnades in i augusti förra året beräknade EI att handläggningen fick ta max 1,5 år. Idag är det oklart om det ens kommer att komma besked i frågan under 2018.

Att mark- och miljödomstolen nyligen sa nej till att Svenska kraftnät drar ledningen genom bland annat Rudalunds naturreservat i Högsby, gör att Svenska kraftnät nu måste göra om sin plan för dragningen –  som i sin tur måste på ny remissrunda till de berörda i området.

– Det är klart att det förlänger processen, det gör det definitivt. Samtidigt skulle det kännas fel att stänga ute den möjlighet som finns att komma in med sina remissyttranden, säger Jeanette Asp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad kraftledning

Mer i ämnet