Riksdagsledamoten Anders Åkesson (C) har förståelse för markägarnas ilska Foto: Riksdagen

Anders Åkesson (C):”Svenska Kraftnät har gått fram som en bulldoser”

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagledamoten från Kalmar län, Anders Åkesson (C) förstår markägarnas ilska mot Svenska Kraftnät. ”Det handlar om deras bemötande” säger han om Svenska Kraftnäts tillvägagångssätt.

Under den senaste veckan har Anders Åkesson (C) fått en rad brev, med samma innehåll, undertecknade av markägare från Kalmar län. Brevet riktar kritik mot Svenska Kraftnäts tillvägagångssätt med den luftburna ledning som planeras från Ekhyddan, norr om Oskarshamn, genom Nybro, Tingsryd och vidare ner till Hemsjö i Blekinge.

Står bakom markägarna

Och Anders Åkesson (C) har förståelse för den ilska som framkommer i skrivelsen till bland annat energiministern, riksdagsledamöterna och Svenska Kraftnät.

Kritiserad kraftledning

– Jag förstår dom mycket väl. De är arga över att Svenska Kraftnät bedriver förprojektering utan markägarnas tillstånd, så jag förstår att de känner sig provocerade, säger han.

Känsligt läge

Anders Åkesson (C) har själv varit drivande i frågan som mycket kommit att handla om hur vida ledningen ska vara luftburen eller om den istället borde grävas ner. Markägare och kommuner slåss för att få ledningen nergrävd, men Svenska Kraftnät säger att det inte går med den här typen av ledning.

– Vi var redan innan inne i ett känsligt läge då markägarna redan var kritiska till den luftburna ledningen och att då gå in mot deras vilja och påbörja fältarbetet gör knappast saken bättre, säger Anders Åkesson (C).

”Går fram som en bulldoser”

Han menar att det till stor del, vilket också framkommer i de kritiskt formulerade breven, handlar om Svenska Kraftnäts tillvägagångssätt.

– Vi är inte emot ledningen som sådan för den behövs, men Svenska Kraftnät går fram som en bulldoser. Det handlar mycket om deras bemötande, och att all som sker nu sker emot vår vilja. Det är hela sättet som en statlig myndighet beter sig, säger han.

Mikael Jeansson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Tingsryds kommun, som också är ett område som berörs. Han är inte heller överraskad att markägare nu protesterar.

– Jag tror att det här kommer att sprida sig och jag hoppas att det kommer underskrifter på brevet även från vår kommun.

Enligt Mikael Jeansson pågår just nu planeringen med att få till ett möte med energiminister Ibrahim Baylan (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad kraftledning

Mer i ämnet