Arkivbild. Foto: Hjalmarson Neideman/TT

Över 300 yttranden om kritiserad kraftledning

Uppdaterad
Publicerad

Över 300 yttrande har kommit in till Ei, Energimarknadsinspektionen mot Svenska kraftnäts planerade kraftledning genom Småland och Blekinge.

Protesterna mot Svenska kraftnäts nya 400 kV ledning som ska gå från Ekhyddan via Nybro till Hemsjö i Blekinge har varit massiv.

Nu har sista datumet för att lämna in yttrande till Ei, Energimarknadsinspektionen passerat och de har fått in många synpunkter från markägare, kommuner, länsstyrelse och organisationer.  

– Det är väldigt många yttranden som kommit in. Det är omkring 120 stycken som berör sträckan Ekhyddan till Nybro och närmare 200 som rör sträckan från Nybro till Hemsjö, säger Jeanette Asp, enhetschef på Ei:s avdelning för tillstånd och prövning. 

Komplettering under våren 

Svenska kraftnät måste nu också komplettera sin ansökan efter att mark- och miljödomstolen samt Länsstyrelsen i Kalmar län har nekat dem att dra ledningen genom naturområdena Köksmåla och Rudalund i Högsby kommun. Nästa vecka räknar Ei att de ska få in handlingar med den nya sträckningen från Svenska kraftnät. 

– Vi måste sedan titta om det finns några nya berörda markägare och sedan måste vi göra en ny mindre remissrunda, men den blir bara till dem som berörs av själva ändringen. 

Enligt planen skulle Ei ta ett beslut i ärendet senast 1,5 år efter att ansökan kommit in, men eftersom det ska komma fler yttrande drar det nu ut på tiden. 

– Först då kommer vi sammanställa alla yttranden och vi se om de behöver kompletteras. Sedan ska också Svenska kraftnät bemöta dem, men ambitionen är fortfarande att fatta beslut runt årsskiftet, säger Jeanette Asp. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad kraftledning

Mer i ämnet