Christian Johansson, hållbarhetsstrateg ville själv undersöka förhållandena runt den infiltrationskanal för dricksvatten där man sett förhöjda värden av nitrat. Han häpnade över det han upptäckte. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

I Lindby upptäcktes gödselspridning nära dricksvattenkanal

Uppdaterad
Publicerad

Efter larm om för höga nitratvärden i Borgholms dricksvattenkanaler åkte Fredrik Fredriksson och Christian Johansson ut för att undersöka saken själva. Med drönare filmade de hjulspår från en gödselspridare bara ett tiotal meter från kanalen i Lindby. Spår hittades på elva ställen utmed den tre kilometer långa kanalen. Nu överväger länsstyrelsen att göra en åtalsanmälan om miljöbrott.

– Vi var mäkta förvånade med tanke på hur uppenbart och öppet det här har skett, säger Fredrik Fredriksson, som till vardags driver camping i kommunen.

Infiltrationskanalen i Lindby förser normalt Borgholms kommuns dricksvattentäkt med nytt vatten, men för ett år sedan drog Borgholm energi i nödbromsen och stoppade infiltrationen helt när man upptäckt höga halter av nitrat i vattnet. Nitrat är farligt att få i sig, och de senaste åren har man också sett en höjning av halterna av nitrat även i själva dricksvattnet, som dock fortfarande ligger under det tillåtna gränsvärdet.

BEAB: Höga nitratnivåer beror på torka

Sedan stoppet infördes förra året har Borgholm energi hållit samråd med bland annat länsstyrelsen, LRF och Hushållningssällskapet om hur man ska lösa problemet framåt. Den sammantagna bedömningen är att de höga nitratnivåerna förklaras av flera års torka på Öland och att växterna därför inte kunnat ta upp näringen ur gödslet som de brukar.

– Om man sprider för nära kanalerna så har det en påverkan, men vi har även sett påverkan där jordbruksmarkerna inte finns så nära kanalerna, säger Markus Wertwein Ros, vd på Borgholm energi.

Markus Wertwein Ros, vd Borgholm Energi. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Gödsel nära kanalen

Men hjulspåren intill kanalen vittnar om en annan förklaring. Enligt miljöbalken får man inte hantera gödsel inom 25 meter från vattenskyddsområde. Drönarbilderna från Lindby visar hjulspår cirka 15 meter från kanalen, och gödselspridningen kan ha skett ännu närmare om man räknar att spridaraggregatet hänger ut någon meter från maskinen.

– Att de (Borgholm energi, reds anm) inte ser en koppling är anmärkningsvärt. Det här nitratet kan man inte frångå att det kommer från jordbruket, säger Christian Johansson som jobbar som frilansande hållbarhetsstrateg.

Överväger anmälan om miljöbrott

Länsstyrelsen har nu inlett ett tillsynsärende och har varit ute på plats och undersökt. Man har hittat både fast och flytande gödsel på tre olika platser längs kanalen och överväger nu att göra en åtalsanmälan om miljöbrott mot flera markägare som brukar marken längs kanalen.

– Vi har kommit fram till att det finns överträdelser av skyddsavståndet. Vi kommer nu göra prover för att få bekräftat att det vi har är gödsel, säger Sara Brattström, vattenhandläggare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.