Bodil Christensen vill hellre ha fler kollegor än mer pengar. Foto: SVT/TT

Lönetillägg ska stoppa flykten av barnmorskor i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Åtta barnmorskor har sedan i somras sagt upp sig från förlossningen i Växjö. Region Kronoberg har nu beslutat att ge ett lönetillägg till de barnmorskor som är kvar i Växjö, för att fler inte ska säga upp sig. Men det är ett beslut som ratas av barnmorskorna.

I september beslutade regeringen att under fem år skjuta till fem miljarder kronor till förlossningsvården i landet som på många håll är pressad. Växjö är inget undantag, här har åtta barnmorskor sagt upp sig sedan i somras.

Region Kronoberg har beslutat att använda sina regeringspengar till ett lönetillägg på 3000 kronor som barnmorskorna i Växjö får varje månad. Det här tillägget får de tills verksamheten når en minimibemanning, sedan tas det bort. Det kan högst pågå under två års tid.

– De här 3000 kronorna är för den pressade arbetssituationen, säger Anna Fransson (S), ordförande i regionstyrelsen.

Vill ha kollegor istället

Bodil Christensen är barnmorska på förlossningen i Växjö och hon tycker inte att det är en bra lösning i längden.

– Det känns som att man försöker hitta en medelväg, men ändå inte. Vem kommer hit och jobbar hos oss med vetskapen att du får 3000 extra i månaden i max två år, men det kan försvinna i morgon om det dyker upp tillräckligt många barnmorskor. Det är kanske något som man trodde skulle få oss att bli nöjda, men målet är inte att jag ska få mer pengar i min ficka utan att vi ska bli fler som vill jobba här.

Även Vårdförbundet säger till SVT Nyheter Småland att de är kritiska till att Region Kronoberg inte använder regeringspengarna till att långsiktigt höja lönerna för barnmorskorna istället. Men enligt Region Kronoberg är det något som man kan prioritera tidigast nästa år.

– Vi kommer att göra en årlig löneöversyn under 2018. Då kommer vi att prioritera olika grupper och jag tror säkert att barnmorskorna kommer finnas med bland dem, men jag kan inte föregå den årlig löneöversynen, säger Anna Fransson.

TV: Se inslaget om barnmorskornas lönetillägg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer