Foto: Scanpix

Delfinskötare: Ingen unik händelse

Uppdaterad
Publicerad

Pernilla Mosesson är chef för Kolmårdens delfinarium. Hon säger att delfiner inte bara har snälla egenskaper.

Sabina Cadbrand och hennes man Christofer Stenström attackerades av en delfin under sin bröllopsresa.  Panik utbröt i bassängen och alla skrek. En kvinna blödde kraftigt från benet och Sabina skadades.

Pernilla Mosesson, operativ chef på Kolmårdens delfinarium, säger att det som hände är tragiskt det som hänt, men att det inte är någon unik händelse.

– Många människor har ju ofta föreställningen att delfiner bara har snälla egenskaper, men så är ju inte fallet. Alla djur har ju även någon form av aggression i sin beteenderepertoar och det är fullt naturligt. Det gäller även delfiner, säger Pernilla Mosesson.

Är där på djurens villkor

– Det som utlöser beteendet kan handla om rangordning och status i flocken. Det kan också vara den mänskliga faktorn som triggar igång attacken.

Pernilla Mosesson förklarar att vi alltid besöker delfinanläggningarna på djurens villkor. När något sådant här händer så handlar det ofta om att vi inte förstår deras regler, eller att vi beter oss annorlunda mot vad delfinerna är vana vid.

Skötare måste finnas med

Därför är det viktigt att en delfinskötare hela tiden finns med vid så kallad fri lek. Tränaren kan snabbt läsa av delfinernas beteende och avstyra attacker eller avbryta hela arrangemanget.

Finns tränaren en bit bort ökar riskerna kraftigt för att något händer.

Men Pernilla Mosesson avråder inte från att leka med delfiner under rätt omständigheter.

– Det är ju en fantastisk upplevelse att simma med delfiner, säger Pernilla Mosesson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.