En dement omsorgstagare i Kalmar kommun kan ha blivit utan mat i elva dagar. (Genrebild) Foto: Pontus Lundahl/TT

Dement i Kalmar kan ha varit utan mat i 11 dagar

Uppdaterad
Publicerad

En dement omsorgstagare med hemtjänst i Kalmar kommun kan enligt en anonym anmälan ha gått utan utan mat i elva dagar. Nu har en Lex Sarah-anmälan skickats in till Inspektionen för vård och omsorg av Södermöre kommundelsförvaltning i Kalmar.

I anmälan som gäller allvarliga missförhållanden beskrivs hur en dement äldre person kan ha lämnats utan mat i elva dagar under 2021. Enligt anmälan stod det elva oöppnade matlådor i vårdtagarens kylskåp.

Sopor och trasigt avlopp

Dessutom ska hemtjänsten ha missat att tvätta hos personen, trots att det finns beslut om detta. Utöver det ska sopor legat för länge hos hemtjänsttagaren och avloppet ska ha varit trasigt.

Lena Thor som är förvaltningschef skriver i ett mail till SVT att det råder oenighet mellan anmälan och aktuell hemtjänstpersonel kring matlådorna. En intern utredning som gjorts har visat att det inte gått att avgöra hur det låg till vid den aktuella tidpunkten, dessutom har ansvarig sjuksköterska sagt att det inte fanns några tecken på avmagring hos omsorgstagaren.

Flera allvarliga brister

I sin IVO-anmälan skriver förvaltningen att det finns ett antal brister kring vårdtagaren, bland annat i dokumentation, arbetssätt och samverkan med anhöriga.

Att insatser inte blir utförda enligt beslut samt att verksamheten inte har en samsyn och arbetssätt kring den enskilde bedömer förvaltningen som ett allvarligt missförhållande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.