Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan kan du höra demonstranter berätta varför de vill bevara Gullabo skolan. Foto: Hamed Ubaidi

Demonstration i Torsås mot nedläggning av Gullabo skola: ”Samhället dör ut”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett förslag från kommunen att lägga ner Gullabo skolan i Torsås kommun, något som väckt starka reaktioner från boende i Gullabo. Idag hölls en demonstration för att motverka förslaget.

Idag samlades flera hundra personer i centrala Torsås för att demonstrera mot nedläggningen av Gullabo skolan, som ligger 14 kilometer utanför centrala Torsås.

– Det påverkar ju hela vårt samhälle i Gullabo. Om skolan läggs ner tror vi att samhället dör ut, det kommer inte flytta några barnfamiljer, säger Ulla Gustafsson, som är initiativtagare för demonstrationen.

– I bildningsnämnden befinner vi oss i en svår situation. Under årets budgetarbete handlar det om minskade intäkter, mindre statsbidrag, minskande barnkullar och ökade behov. Det är en svår ekvation att lösa,” säger bildningsnämndens vice ordförande Björn Petersson (S).

”Utredningen visar felaktigheter”

En grupp på åtta personer från den lokala ideella föreningen, Gullabo Sockenstämma har granskat Torsås kommuns utredning och kommit fram till ett annat resultat.

– Vi hittade direkta felaktigheter som ger en väldigt missvisande bild. Kommunen lyfter det negativa med en liten skola men tar inte upp det positiva med en liten skola. Precis som i en stor skola finns det för- och nackdelar, säger Sofia Johansson, aktiv i föreningen Gullabo Sockenstämma.

Känsloladdat beslut

Debatten om nedläggningen av F-3 skolan i Gullabo startade i höstas, och nu har kommunen tagit fram ett förslag till kommunfullmäktige om att lägga ner skolan.

– Det är ett mycket känsloladdat förslag. Vi i Socialdemokraterna har ännu inte tagit ställning till hur vi ska ställa oss till det, säger Björn Petersson (S).

Nästa vecka kommer politikerna att rösta om skolan ska läggas ner eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.