Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dave Karlsson som är platschef vid station Linné på Öland berättar i videoklippet om varför den biologiska mångfaldsdagen är viktig att uppmärksamma. Foto: Sandra Carlsson/SVT

Biologiska mångfaldens dag firades på Öland: ”En miljon arter är hotade”

Publicerad

Under söndagen firades den biologiska mångfaldens dag för femte året i rad i Sverige. Vid station Linné på Öland firade man med orkidevandringar, öppet hus med labbvisningar och föreläsningar med experter.

Den biologiska mångfaldens dag är en internationell FN-dag som instiftades 2002 för att öka kunskapen och betydelsen av en artrik natur.

– Det har visat sig att kunskapen om vår mångfald är bristfällig. Det är viktigt att vi vet vilka medinvånare vi delar den här jorden med. Att hålla reda på vilka arter som ska finnas här, vilka vi vill undvika, vilka som är hotade och vilka vi har nytta av, säger Dave Karlsson som är platschef vid station Linné på Öland.

Utveckling i negativ riktning

Enligt honom så har kunskapen om den biologiska mångfalden ökat sakteligen, men trots det menar han att utvecklingen har tagit sig i en negativ riktning.

– Det kom en FN-rapport för inte så länge sen som talade om att en miljon arter på jorden är hotade. Det om något säger väldigt mycket om hur naturen mår just nu, säger Dave Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer