Foto: eter Magnusson SVT

Den köpfria dagen tar upp kampen med Black Friday

Publicerad

Under fredagen var det återigen dags för den stora shoppingdagen Black Friday. Men få verkar känna till att det samtidigt är dagen då man ska avstå inköp – En köpfri dag.

En köpfri dag (Buy nothing day) är en internationellt uppmärksammad dag som i Sverige sammanfaller med Black Friday. Tanken är att man ska neka inköp under en 24-timmarsperiod som ett motangrepp till överkonsumtion.

Rörelsen uppkom i början på 90-talet i Kanada och har sedan dess spridit sig till Europa.

Okänd för många

Men när idag fler och fler känner till Black Friday verkar det vara färre som har koll på dess motsvarighet. Bland de vi pratade med i Åseda var den köpfria dagen en nyhet.

– Jag har läst om den men att det var idag kända jag inte till. Jag tycker vi handlar för mycket så dagar som Black Friday hetsar folk för mycket enligt min åsikt, säger Helena Legfors.

Den köpfria dagen var en nyhet för Stefan Högberg som tycker att det är bra med sänkta priser under Black Friday. Dock har han inga planer på att utnyttja rea-tillfället.

– Nej idag har jag bara varit och köpt matvaror, säger han.

Ida Melkersson tror att det kan vara bra med en rörelse mot överkonsumtion och tycker att det kan bli lite för mycket köphysteri inför julen.

– Det kanske är en aning för mycket. Jag försöker tänka att köpa något som barnen behöver istället, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.