Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smittspårningsteamet i Region Kalmar kontaktar dagligen personer som via egenprovtagning konstaterats smittade av covid -19. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Deras uppdrag: Hitta coronasmittade i Kalmar län

Publicerad

I somras kom Kalmar läns smittspårning igång. En grupp bestående av tio personer med olika medicinska bakgrunder är de som kartlägger hur smittläget i länet ser ut.

– Vi har en väldigt hög ambitionsnivå och kontaktar i princip varje fall, säger länets smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

I rummet på länssjukhuset i Kalmar, där smittspårarna jobbar, sitter hon och två personer till, sjuksköterskorna Elisabet Olsson och Carina Petersson.

Egenprovtagare kontaktas

Men runt om i länet finns ytterligare personer som jobbar med samma uppdrag – att smittspåra covidsmittade. Några av dem är läkare, andra sjuksköterskor. Varje dag startar de sin arbetsdag med ett gemensamt möte där de går igenom hur smittläget ser ut.

De personer som kontaktas av teamet är de som gjort egenprovtagning i hemmet och som visat sig vara smittade. Teamet försöker ta reda på vilka de smittade personerna har träffat som också kan bära på smitta.

Frågar hur de mår

– Vi tar ju också reda på hur personen i fråga mår, säger Claes Söderström, smittskyddsläkare och smittspårare.

Genom sitt arbete med att kartlägga smittvägar kan smittspårarna göra mycket för att förebygga fortsatt spridning av viruset.

– Just nu när vi har så få fall, kan vi verkligen gräva ner oss i varje enskilt fall, säger Lisa Labbé Sandelin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer