Tore Johnsson i Böda är vice ordförande i Sveriges fiskares producentorganisation och kritisk mot beslutet om sänkta fiskekvoter. – Visst är det bra att man vill rädda torsken, men så länge inget görs sälarna och skarven, så kommer man bara att lyckas med att slå ut yrkesfisket genom det här beslutet, säger han. Foto: SVT

Kraftigt minskad fiskekvot i Östersjön – men yrkesfiskarna inte nöjda

Publicerad

I måndags tog EU:s ministerråd beslut om minskade fiskekvoter för Östesjön 2021. Ett beslut som kritiseras av Sveriges fiskares producentorganisation.

Det blir minskade fiskeekvoter i Östersjön nästa år. Det beslutades på EU:s jordbruks- och fiskeministrar träffades i Luxemburg under gårdagen.

I ett pressmeddelande skriver landsbygdsminister Jennie Nilsson att hon är nöjd med det beslutet som innebär en betydande sänkning av de totala fiskemöjligheterna jämfört med 2020.

– Vi ska ha livskraftiga fiskbestånd i hela Östersjön. Samtidigt som vi tar ett långsiktigt ansvar för hållbarheten och havsmiljön måste vi också se till att de beslut som fattas inte får oproportionerliga konsekvenser för våra kustsamhällen och våra fiskenäringar, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Borde fokusera på sälen

Enligt Tore Johnsson i Böda som är vice ordförande i Sveriges yrkesfiskares producentorganisation är den stora mängden säl och sälmasken som sälen sprider ett mycket stort hot mot Östersjöns torskbestånd.

– Det är naturligtvis bra att man vill skydda torskbeståndet i Östersjön, men så länge man bara minskar fiskekvoterna och inte gör något åt skarvarna eller sälarna, så skulle jag vilja säga att det enda man lyckas med är att yrkesfisket försvinner helt, säger Tore Jonsson som är vice ordförande för Sveriges fiskares producentorganisation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer