• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Charlotta Svanberg (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden på Region Kronoberg. Foto: Patrik Rosell/SVT

”Det är tufft, men nödvändigt att göra”

I Lenhovda är man vissa veckor helt utan läkare då hyrpersonal just nu fasas ut i Region Kronoberg. Charlotta Svanberg (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden på Region Kronoberg, står fast vid beslutet trots att det lett till att personalen på vårdcentraler i länet går på knäna.

Charlotta Svanberg (S) var med och fattade beslutet om att fasa ut hyrläkare. Hon förstår att det här innebär sura miner i bland annat Lenhovda, men tycker ändå att det är rätt väg att gå.

– Vi känner ändå att vi har haft stora delar av befolkningen med oss för att man tycker att hyrsystemet i sig är orimligt. Så under en övergångsperiod kommer det att vara en sämre tillgänglighet i primärvården och i andra delar av hälso- och sjukvåren. Det är tufft, men det är nödvändigt att göra.

Ser ett ljus i mörkret

Hur lång tid det kommer att ta innan primärvården fungerar som den ska igen har Charlotta Svanberg inget svar på. Men hon säger att hon ser ett ljus i mörkret då ett femtiotal ST-läkare är på väg in i verksamheten.

– De kommer att bli färdiga allmänläkare och vi har höjt deras löner för att göra primärvården mer attraktiv. Jag ställer stor tilltro till det här.

Vad vill du säga till de som inte får någon läkartid och är upprörda över det?

– Jag förstår naturligtvis att man är upprörd när man är sjuk och behöver hjälp, men att det här är en övergångsperiod. Man får kanske titta om det finns andra läkare på andra vårdcentraler som man kan vända sig till. Men också att det kanske ibland räcker med att träffa en sjuksköterska, fysioterapeut eller en social resurs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hyrpersonalen ska fasas ut

Mer i ämnet