• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: Patrik Rosell/ SVT

Vårdcentralen utan läkare när hyrpersonalen tas bort

När hyrpersonal fasas ut i Region Kronoberg går personalen på vårdcentraler på knäna. I Lenhovda är man vissa veckor helt utan läkare.

Under delar av hösten är det tomt på läkare på vårdcentralen i Lenhovda. Under flera veckor finns det inte ens en hyläkare att tillgå, rapporterar P4 Kronoberg.

– Det är kaotiskt, vi arbetar och arbetar och det händer dagligen att vi blir utskällda för att vi inte har några läkartider att erbjuda, säger Kerstin Persson distriktssköterska på vårdcentralen i Lenhovda till P4 Kronoberg.

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat att hyrpersonal från bemanningsföretagen blivit dyrt, hittills i år har den kostat 120 miljoner kronor, om samma personal hade varit fastanställd hade den kostat 50 miljoner. Från 1 september är det stopp för att ta in allmänsjuksköterskor som hyrpersonal och antalet hyrläkare inom allmänmedicin ska halveras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hyrpersonalen ska fasas ut

Mer i ämnet