Foto: TT/Patrick Pleul

Det kan finnas fler tvättbjörnar

Uppdaterad
Publicerad

Det har nu gjorts två nya observationer av tvättbjörn utanför Gamleby. För drygt ett år sedan fångades en tvättbjörn i trakten, men nu verkar det som den inte var ensam.

Iakttagelserna av tvättbjörn har gjorts i Kalmar län mellan Västervik och Gamleby. Rapporterna har kommit in till Jägarförbundet som nu sätter in åtgärder.

– Vi har startat upp en verksamhet med kameror och fällor, så att vi kan få veta att det verkligen är en tvättbjörn, säger Fredrik Ustrup, jaktvårdskonsulent på Jägerförbundet i Kalmar.

Hade fött ungar

Den tvättbjörn som fångades in i juni förra året, är förmodligen den första som fångats i Sverige och Statens veterinärmedicinska analys visade att det var en hona som varit dräktig.

– Analysen visade att hon fött ungar, men vi vet inte det skett i fångenskap eller inte. Vi utgår från att den rymt, säger Fredrik Ustrup.

Skadegörare och smittospridare

Tvättbjörnen är en smittospridare, som kan bära på bland annat rabies. Enligt Fredrik Ustrup har den spridit sig i norra Europa och bland annat orsakat stort problem i Tyskland.

– Där orsakar den stora skador på bebyggelse genom att bland annat bygga bo på vindar och riva i sopptunnor. Det upplevs mycket obehagligt eftersom den ofta bära på olika smittor, säger Fredrik Ustrup.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.