Olle Granath har jagat vilt i nästan i 40 år – nu är han orolig för den låga vikten på älgarna. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Larm från jägare: ”Älgarna drabbade av foderbrist”

Publicerad

Sedan 1970-talet har slaktvikten på älgarna i södra Sverige gått ned med nästan 30 procent. Det beror på att det finns mindre näring att tillgå. Olle Granath är jägare och aktiv i Vimmerby Älgförvaltningsgrupp. Han är orolig för älgstammen i södra Sverige som han anser är varken sund eller frisk.

Olle Granath från Storebro utanför Vimmerby har varit aktiv jägare i nästan 40 år. Han har sett att slaktvikten på de älgar som har skjutits minskat med omkring 30 procent sedan 1970-talet.

Råder foderkonkurrens i skogen

– Problemet är att de inte får tillräckligt med foder och det beror på att de har så stor foderkonkurrens av rådjur, kronhjortar och dovhjortar.

Olle Granath har letat fram statistik över slaktvikter från slutet av 1960-talet och början av 1970-talet och den visar på att slaktvikterna har minskat med mellan 20 och 30 procent sedan dess och det har fått konsekvenser för hela älgstammen som han anser inte vara frisk eller sund.

– Det innebär att hondjuren kalvar ett till två år senare för de måste uppnå en viss vikt och hälsostatus för att brunsta och bli dräktiga, säger Olle Granath.

TV: Se hela inslaget

Konkurrensen om födan måste minska

Enligt Svenska Jägarförbundet ska en årskalv skjuten i oktober väga ungefär 75 kilo och en fjoling 150 kilo. Det finns län där kalvar fällda i oktober väger närmare 50 kilo. Och för att kunna få upp slaktvikterna så menar Olle Granath att konkurrensen om födan måste minska och för att komma dit så vill Olle att det ska jagas mer vilt i skogarna framöver.

– Börja med att skjuta ned rådjur, kronhjort och älgstammen och att hålla efter dovhjortarna, menar Olle Granath.

Skogsstyrelsen känner till problemet

Vi har varit i kontakt med Krister Kalén viltspecialist på Skogsstyrelsen och han säger att de följer problemet med intresse, men säger att det idag inte finns några klara indikationer på att slaktvikterna verkligen har gått ned.

– Vi måste anpassa viltstammen till den fodermängd som finns i skogen och samtidigt jobba med den biologiska mångfalden så att vi får en situation där alla gynnas genom att plantera rätt trädslag på rätt marker, säger Krister Kalén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.