Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se var skjutningarna i Kalmar ägt rum i klippet. Foto: SVT Design

Här är alla skjutningar i Kalmar – se kartan

Uppdaterad
Publicerad

Den 11 februari hittades en man ihjälskjuten i Kalmar. Dödsskjutningen har följts av ett flertal skjutningar – flera med dödlig utgång – under 2022.

SVT Småland har kartlagt alla skjutningar i Kalmar från februari 2022 till nu.

• Vid fyratiden den 11 februari hittas en 22-årig man avliden med skottskador i huvudet på Östra Vallgatan i Kalmar. Mannen är sedan tidigare känd av polisen, och enligt säkra källor till SVT kan mannen kopplas till ett kriminellt nätverk och droghandel i Norrliden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här hittades den döda mannen under natten till fredagen. Foto: David Petersson

• Fem dagar senare, den 16 februari larmar allmänheten strax före midnatt och vittnar om höga smällar runt Norra Långgatan på Kvarnholmen. Polisen gör fynd som kan konstatera att det skett ytterligare en skottlossning.

• Den 18 februari larmar allmänhet åter igen om höga smällar, denna gång på Värsnäsvägen i Snurrom. Polisen hittar skotthål i en lägenhet och rubricerar händelsen som försök till mord.

• Dagen efter, den 19 februari, sker en skottlossning på Två bröders väg i Kalmar. Även denna gången skjuts det mot en lägenhet. Ingen person skadades i samband med skottlossningen, men polisen rubricerar händelsen som mordförsök.

• Natten mot den 6 mars skjuts ytterligare en person ihjäl i Kalmar. En 25-årig man skjuts med flera skott vid Ängöleden. Polisen kopplar den händelsen till tidigare skjutningar i Kalmar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen spärrade av ett större område intill Ängöleden efter söndagskvällens skottlossning Foto: Helmut Petersson/Niclas Wimmerberg

• Vid midnatt, 14 april, sker en skottlossning på Smålands Lejons väg i Norrliden. Ingen person hittades skadad och polisen rubricerar händelsen som grovt vapenbrott.

• Samma natt, tre timmar senare, skjuts det på ett fönster in mot en lägenhet på Två Bröders väg i Norrliden. Ingen var hemma i lägenheten och händelsen rubriceras som grovt vapenbrott och försök till mord.

• Vid midnatt söndagen den 22 maj hittas en 19-årig man skjuten utomhus vid Funkaboskolan i Kalmar. 19-åringen kan enligt källor till SVT kopplas till den ena sidan av gängkonflikten i Norrliden. En man i 20-årsåldern anhålls dagen efter mordet, men släpps några dagar senare på fri fot, trots att misstankarna mot honom kvarstår.

• Strax efter klockan 19 söndag den 18 december skjuts en tonårspojke vid en matbutik i stadsdelen Norrliden. Pojken skadas allvarligt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lokalpolisomådeschefen Olof Bråve säger att den skjutne tonåringen var ”ytligt bekant” hos polisen sedan tidigare. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: Hamed Ubaidi Karlsson / SVT

• På söndagskvällen den 8 januari beskjuts en lägenhet i bostadsområdet Berga. Ingen person skadades fysiskt vid händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Kalmar

Mer i ämnet