Tilda Hansson bland Diakonicentrums kläder, skor, tält och sovsäckar som allmänheten samlat in till människor i nöd. Foto: SVT

Hemlösa vänder sig till Diakonicentrum för att klara vardagen

Uppdaterad
Publicerad

På Diakonicentrum får man gratis frukost, tillgång till dusch, tvättmaskin och vilorum. Men Diakonicentrum har inte de resurserna som krävs för att driva ett härbärge med människor som har psykisk ohälsa eller som är i missbruk.

Diakonicentrum i Växjö drivs av Svenska kyrkan och håller öppet de flesta vardagar fram till halv tre. En plats dit alla är välkomna, men den största gemensamma nämnaren för besökarna är ändå ensamhet, enligt Tilda Hansson som är trivselfrämjare på Diakonicentrum.

Klara dagen

Några som brukar söka sig till Diakonicentrum för att äta, vila, duscha, tvätta eller bara att prata och umgås är länets bostadslösa.

– Många kommer ju hit för att klara dagen helt enkelt. Vi har väldigt låga trösklar, man kan komma hit påverkad. Jag tror att det är väldigt viktigt för då kan man visa vem man är och man får en helt annan konversation och förståelse för människan, säger Tilda Hansson.

Natt i akutboende prövas

Är man är i akut behov av tak över huvudet som bostadslös så måste man dock vända sig till förvaltningen arbete och välfärd för att få sitt ärende prövat. Då kan man få boende för natten, men bara för en natt.

– Just de här akut-akutboendena är antingen vandrarhem eller något övernattningsrum som socialtjänsten har. Då är det oftast en natt det gäller. Det är inte så att ”nu får du sova här i en vecka eller tre dagar” utan det är en natt och sen nästa dag är det samma procedur igen, säger Tilda Hansson.

– Ett härbärge behövs helt klart. Ett ställe dit man kan komma utan att behöva gå igenom så många steg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.