Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Stjernblom är ambulanssjuksköterska och ser stora tidsvinster med att kunna ta sig in i fastigheter med digitala nycklar. Foto: SVT

Digitala nycklar ska korta ner utryckningstiden för ambulanspersonal

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av en digital nyckelbricka ska ambulanspersonal snabbare ta sig in i trappuppgångar i flerfamiljshus. Vid vissa utryckningar har det tidigare behövts knacka på grannars fönster eller ringa en fastighetsägare för att få tillträde vid akuta ärenden.

Just nu pågår ett pilotprojekt i Växjö under fyra månader där olika fastighetsbolag är anslutna till ett digitalt system.

Region Kronoberg samarbetar med SOS Alarm om ett så kallat smart passage-system. Hittills har det testats i fyra veckor.

– Det har använts 13 gånger och ambulanspersonal uppger att de digitala nycklarna har snabbat på tiden att komma fram till hjälpsökande och det har varit betydelsefullt att komma in snabbare, säger Mats Johnsson säkerhetsstrateg på Region Kronoberg.

Unikt projekt

Digitala nycklar har tidigare testats inom räddningstjänsten. Men enligt Region Kronoberg är pilotprojektet det första i landet där ambulansverksamheten testas.

– Det här är ett sätt att snabba på insatstiden till våra hjälpsökande. Ambulanspersonalen behöver inte stå och vänta utanför porten, för det är inte alltid den som ringer till SOS vet portkoden, säger Mats Johnsson.

I pilotprojektet ingår Växjöbostäder med 500 fastigheter som har låssystem anslutna. Även omsorgsförvaltningen på Växjö kommun är med.

Hur låssystemet fungerar berättar ambulanssjuksköterskan Jonas Stjernblom i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer