”Vi övervakar för deras säkerhet”

Uppdaterad
Publicerad

Övervakningen av anställda på Ölands djurpark sker inte för att hålla koll på personalen, utan för att se om en olycka händer, enligt parkens personalansvarige.

Smålandsnytt konfronterar Ölands djurparks personalansvarige, Lasse Davoust, med uppgifterna som sommarjobbare på parken lämnat till oss. Ungdomarna har beskrivit en arbetsplats med utskällningar och övervakning.

– Det är ju beklagligt om någon skulle känna så. Det vore jättebra om de kunde ta kontakt med oss så att vi kan reda ut varför de känner så, säger Lasse Davoust.

”Man kan bränna sig”
Att det finns så många kameror förklarar han med att det är för ungdomarnas säkerhet. Men när vi frågar vilken rånrisk det finns i ett gatukök där inga pengar hanteras, så säger han att det handlar om andra sorters risker.

-  Rånrisken är ju inte där men det finns ju mycket andra skador som kan hända. Man kan bränna sig, saker kan gå sönder och vi har även rovdjur så det känns tryggare att vi har övervakningskameror då. Och det är ju för deras säkerhet som vi har det, fortsätter Lasse Davoust.

Men om det sker en olycka, är kameror verkligen rätt sätt att larma, är det inte bättre att ha andra larmsystem för det?
– Då är det bra att kunna se varför olyckan hände, säger Lasse Davoust.

Förnekar att de skickas hem
Ungdomarna har också berättat att de har så kallade solskensavtal och blir hemskickade när det regnar. Men enligt Lasse Davoust har de anställda scheman som de får i början av sommaren.

När Smålandsnytt går igenom sommarjobbarnas lönespecifikationer har flera av dem jobbat 10-15 timmar i veckan. I deras anställningskontrakt står att de ska jobba 20 timmar per helgfri vecka.

– Alla har sina scheman och de fick dem i början av säsongen och de har rullat hela sommaren.

Så det är inte så att det är beroende på vilket väder det är?
– Definitivt inte, det kan vi inte sätta scheman efter, vilket väder det är!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Ölands djurpark

Mer i ämnet