Studentboendet Docenten på Teleborg i Växjö är Sverige fjärde fulaste enligt Arkitektupproret Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Docenten i Växjö fjärde fulaste nybygget i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Nu har det mindre smickrande Kasper Kalkon-priset för 2019 är nu presenterat. Vinnare blev kvarteret Sofia i Malmö – studentboendet Docenten i Växjö hamnade på en fjärdeplats.

Kasper Kalkon delas årligen ut av organisationen Arkitekturupproret sedan tre år tillbaka. Priset beskrivs som en motpol till branschorganisationen Sveriges Arkitekters prestigefulla Kasper Salin-pris.

Totalt femton byggnader runtom i landet nomineras till kalkonpriset och vinnaren utses genom en allmän omröstning.

I år fanns tre byggnader från Kronoberg och Kalmar län med bland de nominerade – Iconhuset och Docenten i Växjö, och Linnéuniversitets Hus Vita i Kalmar.

Docenten hamnade på en fjärdeplats (576 röster), Icon på nionde plats (192 röster), och Hus Vita på plats 13 (138 röster).

Totalt kom 6020 röster in i tävlingen.

Beskriver sig som en politiskt obunden folkrörelse som kämpar för vackrare och trivsammare städer och boendemiljöer.

Startade som en facebookgrupp 2014 inspirerade av det Brittiska priset ”Carbuncle Cup” som utser den fulaste byggnaden i Storbritannien varje år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer