Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Äldre person i Kalmar län avled dagen efter vaccinering Foto: SVT

Äldre person i Kalmar län avled dagen efter vaccinering

Uppdaterad
Publicerad

En person på ett äldreboende i Kalmar län har avlidit efter att ha blivit vaccinerad mot covid-19, det meddelar Region Kalmar län på onsdagen.
– Det här är en händelse som vi inte direkt kopplar till en direkt misstanke om biverkning, men det finns ett tidsmässigt samband som gör att vi är skyldiga att rapportera det, säger chefläkare Mattias Alvunger.

Enligt regionen är det en äldre och multisjuk person som bor på ett äldreboende som avlidit av ett misstänkt hjärtstopp dagen efter vaccinering mot covid-19.

Regionen har anmält händelsen till Läkemedelsverket men om dödsfallet har något samband med vaccineringen är ännu inte fastställt.

– Det är inte upp till oss att avgöra. Att vi har anmält det här till Läkemedelsverket är en rutinåtgärd. Med tanke på den oro som kan finnas kring just covidvaccinationer är det extra angeläget att vi är öppna med det vi kan och följa de processer vi har, säger Mattias Alvunger.

Ingen anledning att tvivla på vaccinet

Trots dödsfallet finns det ingen anledning att känna oro för att vaccinera sig, enligt Mattias Alvunger.

– Jag tycker man ska lyssna på det som de statliga myndigheterna går ut med. Vi kommer fortsätta med den plan som finns för vaccinationerna i Kalmar län enligt den prioriteringsordning som finns sedan tidigare, säger han och fortsätter:

– Det här behöver inte betyda att det finns någon risk med vaccineringen. Det gäller fortfarande att följa de rekommendationer som man gör utifrån tidigare studier som gjorts av vaccinerna. Men när det är ett nytt läkemedel så behöver man vara observant på oväntade händelser för att öka vår kunskap.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer