Föraren till hjullastaren och företaget frias från ansvar för olycka. Fordonet på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Johan Nilsson/TT

Kördes ihjäl av hjullastare – företaget frias från ansvar

Uppdaterad
Publicerad

I början av december dog en kvinna i 55-årsåldern under sitt arbetspass i Vimmerby, efter att hon blivit påkörd av en hjullastare. Nu frias både företaget och föraren från ansvar av polis och åklagare.

Kvinnan jobbade som inhyrd städerska och skulle lämna sitt arbetspass på ett företag, när hon blev påkörd av en hjullastare som röjde snö.

En anmälan om arbetsplatsolycka upprättades hos Arbetsmiljöverket, och senare en om vållande till annans död hos polisen. Men nu är alltså båda utredningarna nedlagda.

– Jag kan inte se att arbetsgivaren kunde gjort något förebyggande för att förhindra denna olyckan, säger åklagare Christer Forssman, vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Tragisk olycka

När riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål konstaterat att det inte fanns anledning att misstänka arbetsmiljöbrott, lämnades ärendet över till polisen.

– Föraren har gjort allt han kan. Det går inte att bevisa att han hade kunnat göra på annat sätt. Det är en tragisk olycka, säger förundersökningsledaren Silvia Sjöberg.

Enligt vittnen ska kvinnan ha gått ut rakt bakom hjullastaren. Hon dog direkt på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer