Foto: TT

Utförde omskärelse på bebis utan tillstånd – döms

Uppdaterad
Publicerad

En 35-årig man i Hultsfreds kommun döms till fängelse för att ha utfört en olaglig omskärelse på en åtta månader gammal pojke i maj. Pojken skadades vid ingreppet, men överlevde.

På fredagen kom domen från Kalmar tingsrätt. 35-åringen döms för grov misshandel och brott mot lagen om omskärelse, till fängelse i ett år och sex månader. Han ska också betala skadestånd på 45 000 kronor till pojken.

Betraktas som grov misshandel

Enligt tingsrättens bedömning är ingreppet mot pojken att betrakta som grov misshandel. Detta eftersom 35-åringen borde insett att han gjorde pojken illa när han skrek, och att den lokalbedövning som användes inte fungerade, men att han trots faran för pojkens liv insisterade på att slutföra ingreppet.

Saknar läkarlegitimation

Det var i maj i år som en 35-årig man utförde en total omskärelse på en åtta månader gammal bebis. Mannen ska ha utfört ingreppet trots att han saknar svensk läkarlegitimation eller särskilt tillstånd för att utföra omskärelse.

Pojken fick föras till sjukhus akut och förlorade mycket blod, men överlevde. Läkarna bedömde dock att han var i ett livshotande tillstånd när han kom till akuten.

Enligt en överläkare som tingsrätten låtit höra i målet tar en omskärelse normalt 30 minuter att genomföra. Ingreppet som 35-åringen genomförde ska enligt de närvarande ha tagit två timmar, innan man fick avbryta eftersom pojken blödde så mycket.

Nekar till brott

I början av oktober åtalades mannen, som nekar till brott och till att han överhuvudtaget genomfört omskärelsen på pojken.

35-åringen uppger själv att han är ortoped och har en läkarlegitimation utfärdad i ett annat land. I förhör säger han att han var på plats vid tillfället, men endast gav föräldrarna rådet att ringa ambulans.

Men flera vittnesuppgifter, bland annat från barnets mamma och pappa, gör dock gällande att 35-åringen faktiskt var den som utförde ingreppet.

Tog betalt för att omskära pojkar

Föräldrarna kände inte 35-åringen men hade fått höra att mannen var läkare och kunde utföra omskärelser.

Enligt ett flertal vittnen hade 35-åringen fyra små pojkar inbokade samma eftermiddag som han skulle omskära mot betalning. Två av familjerna drog sig dock ur efter att den åtta månader gamla pojken skadats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.