Se bilderna från utredningen i klippet. Foto: polisens förundersökning

Fängelsedom för mordbrand i Ankarsrum

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-års åldern döms i Kalmar tingsrätt till två års fängelse för mordbrand, efter att ha satt brand på en villa i Ankarsrum i augusti i år.

Det var under natten mot tisdagen den 25 augusti i år som polisen grep 40-åringen, efter att en villa i Ankarsrum brunnit ner till grunden under natten. Mannen hade själv larmat om branden, som han hävdade hade startat i köket.

Huset totalförstördes i branden och polisen fattade snabbt mistankar mot mannen – bland annat för att brandmännen på plats såg att det brann i motsatt sida av huset.

Utredningen har enligt domen också klarlagt att branden startade i utrymmet där mannen påstod att han låg och sov – och inte i köket.

Tändvätska på strumporna

De tekniska undersökningarna har visat att branden haft ett snabbt förlopp och på en av den misstänkte mannens strumpor hittades rester av brandfarlig vätska.

Den dömde mannen hävdar själv att han vaknat av branden och försökt släcka den, men flera vittnen har i förhör uppgett att han inte luktade brandrök.

Ett par veckor innan branden hade mannens hyreskontrakt blivit uppsagt. Sammantaget finner tingsrätten det styrkt bortom allt rimligt tvivel att mannen startat branden – och dömer honom till två år i fängelse.

Flera bränder i Ankarsrum

Mannen har nekat till mordbränderna men erkänner ett fall av falskt larm, vilket han också döms för.

Han åtalades även för att ha startat en garagebrand på samma fastighet tidigare under sommaren – men han frias på den punkten.

Mannens försvarsadvokat pekade i rättegången på att det varit flera bränder i Ankarsrum de senaste åren – även under tiden som han satt häktad. Det menar försvaret visar att det finns en alternativ gärningsman.

Hör åklagarens och försvarsadvokatens argument under rättegången i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.