Dramatisk ökning av resistenta bakterier

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har antalet MRSA-fall ökat kraftigt i Sverige. Ökningen har varit särskilt stor i Kalmar och Kronobergs län.

Aron Hedqvist från Växjö är 16 år. För ett och ett halvt år sedan upptäcktes att han hade fått MRSA.

– Min pappa var dålig, så hela familjen fick kontrollera om de hade det här. Det var väldigt viktigt att han inte fick det. Då visade det sig att jag hade det, säger han.

Meticillinresistenta stafylokocker, förkortat MRSA, är bakterier som är resistenta mot vanlig antibiotika. Enligt smittskyddsläkaren Arne Runehagen upptäcktes 91 nya fall i Kronobergs län bara i fjol, vilket är en fyrdubbling på fem år.

– På sikt är detta något vi oroar oss för. Att ha effektiv antibiotika är viktigt, inte bara vid enkla infektioner, utan också inom cancervården och liknande. Starka cellgifter slår ut immunförsvaret, och har vi då inte bra läkemedel kommer det bli svårare att hantera infektionssjukdomar, säger han.

Kalmar i topp i ökningen

Aron Hedqvist har själv inte känt av sina MRSA-bakterier. Han genomgick en behandling för att bli av med dem, och är i dag inne på sin tredje och sista kontroll för att se att de helt har försvunnit.

– Mina två senaste kontroller var negativa, så om det inte visas något i dag betyder det att jag är helt frisk, säger han.

I fjol upptäcktes 30 fall av MRSA per 100.000 invånare i hela landet. Störst andel har registrerats i Kalmar och Kronoberg, där 60 respektive 48 fall per 100.000 invånare upptäcktes. Även Jönköpings län ligger en bit över rikssnittet, med 36 fall per 100.000 invånare. Totalt över Sverige har antalet fall av MRSA fördubblats på fem år.

– Antagligen kommer de här resistenta bakterierna fortsätta öka. Förhoppningen är att vi får fram nya antibiotika. Men så länge folk reser och våra matvanor reser så kommer det här fortsätta öka, säger Arne Runehagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.