Drop in för cellprovtagning öppnar i Ljungby

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg startar nu en drop-in mottagning i Ljungby för att fler kvinnor ska komma på kallelserna till cellprovtagning.

Cellprovtagning görs för att hitta cellförändringar i livmoderhalsen innan de utvecklas till cancer. SVT Nyheter Småland berättade i höstas att tre av tio kvinnor i Kronobergs län inte går på kontrollerna de kallas till.

Många kvinnor har svårt att hitta tid i det dagliga schemat till att gå på provtagningen och till mottagningen kan kvinnor komma utan att ha bokat tid.

Cellprovtagning i Kronoberg

Drop-in mottagningen öppnar i Ljungby den 13 januari och har öppet mellan 15-16:30.

– Vi provar de här tiderna. Det här är en viktig fråga och vi är öppna för förändring och önskemål. Vi kanske får ta mer kvällstider om kvinnor efterfrågar det men vi börjar så här. Vi har inte fått mer resurser till detta, säger Anna Biésert avdelningschef på barnmorskemottagningen på Ljungby lasarett.

Sedan i höstas finns drop-in mottagning i Växjö och från 1 juli blir cellprovtagningen gratis i Kronoberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cellprovtagning i Kronoberg

Mer i ämnet