Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Drop in-vaccin har blivit populärt i Växjö, men i Kronobergs övriga kommuner blir man utan. Foto: SVT

Drop in-vaccination sprider sig i Växjö – men andra kommuner blir utan

Publicerad

I Växjö har man de senaste veckorna kunnat ta en covidspruta utan att boka tid på flera platser. Men i till exempel Markaryd, där vaccinationstäckningen är bland de lägsta i landet, har detta inte varit aktuellt.

Den mobila vaccinationscentralen har de senaste veckorna bland annat besökt Linnéuniversitetet vid ett flertal tillfällen och där har man vaccinerat omkring 500 personer. Även Vida Arena har besökts, och nu senast moskén i Växjö. Men bor man i Markaryd, Ljungby eller Älmhult har det inte gått att ta en drop in-spruta, för dit kommer ingen buss.

Lena Andersson Nazzal är vaccinsamordnare i Region Kronoberg.

– Bussen tillhör en av våra externa leverantörer som har uppdrag i Växjö kommun. Vi styr inte var de vaccinerar, säger Lena Andersson Nazzal.

Mobilt team i Alvesta

Utanför Växjö är det bara Alvesta som har något liknande på gång. En mobil vaccinationsbuss som kan köras till specifika områden, men som inte marknadsförs som allmän drop in.

– Vi marknadsför inte det som ett sådant team utan vi åker till arbetsplatser där vi vet att det finns personer med till exempel utländsk bakgrund och det är ett annat sätt att kunna nå fler.

Några planer på att skicka den mobila vaccinationsbussen till de västra delarna av Kronoberg finns för närvarande inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet