Linda Sundberg i Växjö är ordförande för hjärtebarnsfonden Foto: SVT

Dubbelt så många barn föds med hjärtfel

Uppdaterad
Publicerad

Sedan slutet av 1990-talet har den officiella siffran varit att det föds omkring 1000 barn med hjärtfel varje år i Sverige, men nu visar en ny rapport från Sahlgrenska Akademin i Göteborg att det istället är omkring 2000 barn.

Linda Sundberg i Växjö är ordförande för hjärtebarnsfonden i hela landet och hon vet att det betyder att fler föräldrar får leva med en oro som kan vara livslång. 

– Det innebär att 1000 fler familjer får beskedet att barnet har ett medfött hjärtfel och det innebär att leva i stor ovisshet. Vad kommer att hända? Kommer mitt barn att bli vuxet? 

Möjlighet att upptäcka fler fall 

Orsaken till att det nu är 2000 barn som föds med hjärtfel kan vara att vården blivit duktigare på att diagnostisera lindrigare hjärtfel och fördubblingen betyder inte att fler barn kommer att behöva operaras.

– Det behöver alltså inte betyda att barn idag i högre utsträckning är hjärtsjuka. Däremot är det troliga svaret att vi har möjligheten att upptäcka fler lindriga fall där man tidigare inte ställde någon diagnos utan sa till föräldrarna att det växer bort. Men detta kan vi inte säga säkert, säger Mikael Dellborg, professor, överläkare och forskare vid Sahlgrenska Akademin, i ett pressmeddelande. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.