Många kristna reagerade starkt över att Jesus porträtterades i klackskor och tillsammans med transpersoner när bilderna i Ecce homo först visades 1998. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Ecce Homo till Kalmar under Pride

Uppdaterad
Publicerad

Fotoutställningen, som bland annat porträtterar Jesus tillsammans med transpersoner, väckte stor uppmärksamhet när den visades första gången 1998. Nu visas den på Kalmar läns museum under Prideveckan.

Kalmarsund Pride startar nästa vecka, och i samband med Prideveckan kommer Kalmar läns museum visa konstnären Elisabeth Ohlson Wallins fotoutställning ”Ecce Homo”.

– Den handlar om människors lika värde och Elisabeth Ohlson Wallin är en känd konstnär som hela tiden har haft som sin röda tröd att lyfta fram människor som lever utanför marginalerna, säger Maria Kanje, producent på Kalmar läns museum.

Kalmarsund Pride

Utställningen, som visades första gången 1998, väckte stor uppmärksamhet eftersom den bland annat porträtterar Jesus tillsammans med homosexuella män och transpersoner.

När utställningen visades i Norrköping 1999 blev museet bombhotat och ett stor demonstration hölls utanför.

Sedan dess har kritiken mot motiven i utställningen lugnat ner sig, säger Maria Kanje.

Trots det har Kalmar läns museum varit i kontakt med polisen, och polisen kommer att bevaka utställningen under vernissaget.

– Vi har informerat polisen om att vi ska visa den, och polisen har varit här och pratat om vad man allmänt ska tänka på. Det de har sagt är att hotbilden är ganska låg i dag. Den visades i våras i Kloster kyrka i Eskilstuna och där hade polisen bevakning, men det hände inget, säger hon.

– Det är ju 18 år sedan sist och lite hoppfullt kan man tolka det som att samhället blivit lite mer tolerant.

Ecce Homo invigs på tisdag och då kommer även Elisabeth Ohlson Wallin själv till museet och diskuterar vad som hänt sedan utställningen först visades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmarsund Pride

Mer i ämnet