Förra året tog Elisabeth Wolmeryd och Hampus Thorstensson över Vimmerby Camping och startade med en rekordsäsong. I år har de tappat 90 procent av beläggningen. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Vimmerbys besöksnäring på knäna – campingen har tappat 90 procent av gästerna

Uppdaterad
Publicerad

Besöksnäringen har drabbats hårt av coronapandemin, och under första halvåret i år minskade antalet gästnätter med drygt en tredjedel i både Kalmar och Kronobergs län. I Vimmerby har tappet varit ännu större.

Preliminär statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att antalet gästnätter på hotell, vandrarhem och campingar minskat med 38 procent i Sverige under första halvåret i år. I Kronobergs län är minskningen lika stor och i Kalmar län har man tappat 33 procent.

Vimmerby drabbas ännu värre

I Vimmerby har branschen märkt av en ännu större minskning. SVT Nyheter Småland har varit i kontakt med flera hotell och vandrarhem i Vimmerby som vittnar om beläggningstapp på över 50 procent, och ännu större intäktstapp.

– Vi fick en chock när Astrid Lindgrens värld stängde, men det har ändå varit bättre än väntat. Turisterna har hittat andra smultronställen att besöka, säger Linda Edlund på Vimmerby stadshotell.

– Det har varit många fler genomresande som bara stannar en natt. Samtidigt har besökare som vanligtvis besöker ALV passat på att se annat som finns i regionen och som kanske inte hinns med annars, säger Rebecca Lundell på Hotell Ronja.

Branschen beroende av ALV

På Karaktärshotellet har man förlorat 70 procent av beläggningen i år, jämfört med förra året. Och enligt vd Micael Glennfalk är det tydligt hur beroende den lokala hotellnäringen är av Astrid Lindgrens värld.

– Vi har en hotellnäring, bortsett campingplatser och stugor, som motsvarar en stad av Kalmars storlek. Utan Astrid Lindgrens värld kommer hotellnäringen inte överleva här, säger Micael Glennfalk på Karaktärshotellet.

Även på Vimmerby camping är det tydligt hur förknippad orten har blivit med temaparken.

– Många som ringt säger att Vimmerby har stängt i år och att de därför måste avboka. Vimmerby är så mycket mer, vi har bara varit slarviga med att marknadsföra det, berättar Hampus Thorstensson på Vimmerby camping.

På Karaktärshotellet i Vimmerby har man tappat 70 procent denna säsong, berättar vd Micael Glennfalk. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.