Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I år har Turistbyrån i Vimmerby inte haft ens hälften så många besökare som vanligt, berättar Piroska Kallay. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Turistbyrån: ”Vi är den kommun i länet som tappat flest gäster”

Publicerad

I Kalmar län har antalet övernattande turister minskat med en tredjedel i sommar. I Vimmerby har bortfallet av turister varit ännu större.
– Vimmerby är hårt drabbat. Vi är den kommun i Kalmar län som har tappat flest övernattande gäster procentuellt, säger Piroska Kallay på Turistbyrån i Vimmerby.

– Vi har ändå haft turister, och just nu har vi tyska turister som är här men det går inte att jämföra. Inne hos oss på turistbyrån har vi haft ungefär 40 procent av förra årets besökare, så det är klart att man märker skillnad, fortsätter hon.

ALV har lockat till sig turisterna

Sedan Astrid Lindgrens värld tvingades stänga i början av sommaren har bortfallet av turister varit tydligt

– ALV har enorm betydelse för oss. Vi har ett stort lok som drar och när de stängde märkte vi det direkt. Vimmerby lever upp tack vare Astrid Lindgren och allt som är relaterat till henne.

Trots  att parken varit stängd har en del besökare lockats till kommunen i sommar.

– Den stora skaran barnfamiljer har uteblivit, men vi har istället haft en del äldre gäster bland annat. Som vill upptäcka Vimmerby för sin natur och sina Astrid Lindgren-miljöer.

Hemestrande länsbor har vägt upp

Hemester-trenden har märkts av även i Vimmerby, och Piroska Kallay berättar att det är svenskar och framförallt de som bor i närområdet som har besökt kommunens sevärdheter i år.

– Vår lokalbefolkning och likaså de från våra grannkommuner har varit duktiga. Man har besökt mycket naturupplevelser, vandrat och cyklat, och även varit ute och ätit hemma på restaurangerna. Men vi är en liten stad, även om alla skulle göra allt så kan det inte väga upp de 500 000 turister vi saknar.

Vad skulle hända om pandemins restriktioner höll i till nästa år?

– Det törs jag inte tänka på, det blir inte bra. Men jag är optimistisk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer