Thomas Carlzon, landshövding i Kalmar län, har betalat ut svarta löner till personal. Foto: TT

Efter avslöjandet: Landshövdingen åker på förtroendeturné

Uppdaterad
Publicerad

Efter avslöjanden om att landshövdingen i Kalmar, Thomas Carlzon, missat att redovisa löner till serveringspersonal vid en privat fest hade länsstyrelsens insynsråd ett extrainsatt möte på måndagen.

Nu har länsstyrelsen skapat en åtgärdsplan som ska återskapa förtroendet för myndigheten och landshövdingen, och som ska presenteras för regeringen.

– Vi ska prioritera tillitsarbetet, det handlar om att medborgarna ska ha större företroende för oss, berättar kommunikationschef Christina Karlberg.

”Lätt att göra rätt”

Länsstyrelsen ska ta fram en digital bok med policydokument under rubriken ”Det ska vara lätt att göra rätt”. Dessutom kommer Thomas Carlzon åka på en turné till länets alla kommuner under hösten och vintern.

– Det är klart att när man gör fel, så brister förtroendet både internt och externt. Det är viktigt att medborgarna kan lita på verksamheten, säger Christina Karlberg.

”Förtroendet har fått en törn”

– Det är klart att förtroendet har fått sig en törn, säger riksdagsledamoten Laila Naraghi (S) som är med i länsstyrelsens insynsråd och medverkade på mötet på telefon.

Att arbeta för att skapa förtroende är bra, men det viktigaste är att alla lagar och regler följs, säger hon.

– Det gäller att kunna visa att man lär sig av detta, och att misstagen och felaktigheterna inte upprepas. Jag uppfattar det som att landshövdingen medgivit fel och att han kommer lära sig av detta. Jag hoppas att så är fallet.

P4 Kalmar var först med att berätta nyheten om att landshövdingen i Kalmar, Thomas Carlzon, vid haft privata fester i residenset där personalens lön inte har rapporterats till skatteverket. Han har också anställt en person som kock på residenset, utan att annonsera ut tjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.