Torvladan brann ner i oktober 2019. Foto: Carl Carlert / Nyhetsbilden

Efter brand i torvlada – 16-åriga pojkar krävs på miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Det var i oktober förra året som en stor lada full med torv i närheten av Kalvsvik i Växjö kommun brann ner. Nu åtalas två 16-åriga pojkar för att ha orsakat branden och krävs på miljonbelopp.

Enligt åtalet ska branden ha orsakats av en fyrverkeriraket, som skjutits iväg och tänt eld på ladan som var full med torv. Den ena pojken åtalas för allmänfarlig vårdslöshet efter att han ska ha tänt på raketen och den andra pojken åtalas för medhjälp efter att ha övertalat den andra och lyst med en lampa så att raketen kunnat tändas.

I klippet kan du se hur branden rasar i torvladan.

Krävs på miljonbelopp

Branden utvecklades kraftigt och orsakade skador för närmare 1,6 miljoner och försäkringsbolaget kräver nu pojkarna och deras föräldrar på det beloppet plus ränta. 

I åtalet står också att ”brottet ska bedömas som grovt eftersom det avsett betydande värde samt risk för annans liv eller hälsa.” 

Båda pojkarna har i förhör nekat till att ha begått något brott. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.