Glashyttan i Orrefors brann ner i somras. Nu ska det återbyggas. Foto: Thomas Nordström

Efter branden: Glashyttan i Orrefors ska byggas upp igen

Uppdaterad
Publicerad

Orranäs Glasbruk meddelar nu att deras nedbrunna glashytta ska byggas upp igen efter branden i somras. Men denna gång ska större försiktighetsåtgärder tas med brandskyddet.

I juni i år brann glashyttan Orranäs i Orrefors i Nybro kommun ner. Nu meddelar glasbruket att hyttan ska byggas upp igen – och vara färdig redan i påsk.

– Det är ett jätteglädjande besked. Vi har ju kunnat behålla vår personal och hyra in oss i andra hyttor och fortsätta producera. Det är absolut vår förhoppning att vara färdiga mot påsk, säger Anna Wansland, koncernchef Orranäs glasbruk till SVT.

Brandorsaken kunde aldrig fastställas

Den nya glashyttan ska få några uppdateringar men i stort likna den förgående. Eftersom man aldrig kunde avgöra vad som orsakade branden så har försiktighetsåtgärder kring brandskyddet blivit en viktig aspekt i nybygget.

– Brandskydd blir en stor punkt. Exempelvis hade vi tidigare trägolv och nu ska vi ha betongplatta. Men i övrigt ska man känna igen sig, säger Anna Wansland, koncernchef Orranäs glasbruk.

Glashyttan som brann ner i somras hade invigts 2017 och var en gåva från en företagare som växt upp i Orrefors och som ville att en glashytta skulle finnas på orten. Sju anställda berördes av branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.