Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Glashyttan i Orrefors brann ner under natten mot måndagen. Foto: Thomas Nordström

Glashyttan i Orrefors har brunnit ner till grunden

Uppdaterad
Publicerad

Vid fyratiden på måndagsmorgonen fick räddningstjänsten larm om en brand i glasbruksområdet i Orrefors i Nybro kommun. När räddningstjänsten kom till platsen var byggnaden helt övertänd. Det visade sig att det var den enda aktiva glashyttan på orten som stod i lågor och byggnaden gick inte att rädda.

Ett vaktbolag upptäckte rökutveckling i byggnaden och larmade, men när räddningstjänsten kom fram var byggnaden helt övertänd.  

– Byggnaden var förlorad redan när vi kom fram så vi fick inrikta oss på att branden inte skulle sprida sig till andra byggnader, säger Tony Bergelind, larmoperatör vid Trygghets- och larmcentralen i Kalmar. 

Fanns risk för explosion 

Det fanns också en explosionsrisk eftersom det fanns två gastuber och två syrgastuber i byggnaden.  

– Vi blev tvungna att kyla dem med en portabel vattenkanon utifrån, säger Tony Bergelind. 

Två stationer deltog under släckningsarbetet och vid halvsju på morgonen kunde räddningstjänsten lämna platsen.

Vad som orsakade branden är ännu oklart.

Kommualrådet: ”Bedrövande”

Enligt hemsidan invigdes Orranäs Glasbruk, där hyttan ligger, 2017 och anläggningen sysselsätter i dag sju personer. Glashyttan är alltså relativt nybyggd och en del av en satsning på totalt 26 miljoner kronor.

Tobias Fagergård (S), kommunalråd, beskriver branden som bedrövande i och med det enorma arbete som ligger bakom bygget.

– Glashyttan har betytt mycket för hela bygden, alla har varit engagerade i processen och det är otroligt många som påverkas av att det brinner ner på det här sättet, säger han.

Han säger även att det blir ett bakslag för områdets turism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.