Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Melvin Palusa är elev på eldhärjade Prästängsskolan i Alvesta och är ledsen över det som hänt. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Efter branden på Prästängsskolan i Alvesta: ”Vi har akut lokalbrist”

Uppdaterad
Publicerad

Åtta till nio klasser står utan klassrum efter branden på Prästängsskolan i Alvesta och kommunen jobbar intensivt för att hitta nya lokaler innan skolstarten den 21 augusti.

– För 150 barn letar vi nu med ljus och lykta efter någonstans att vara, säger Marit Persson som är förvaltningschef på utbildningsförvaltningen.

– Det är sorgligt. Allting är förstört, säger Linn Eriksson som är elev på skolan.

Alvesta

Två barn misstänks ligga bakom branden

Omkring 450 elever går på F-6-skolan i centrala Alvesta som brann under tisdagen. Branden utreds som grov mordbrand och två barn under 15 år är misstänkta. Hur branden startade är fortfarande oklart.

– Det är oklart om vi kommer kunna göra en kriminalteknisk undersökning på platsen, det kan vara för brandskadat, säger polisens presstalesperson i region Syd, Robert Loeffel.

Delar av lågstadiets lokaler totalförstörda

– Sex klassrum förstördes i branden. En hemkunskapssal skadades när det revs en brandgata och så är ytterligare ett antal mer eller mindre vattenskadade.

Framförallt är det lågstadiets lokaler som påverkats av tisdagens brand och vissa delar har totalförstörts.

– Men det är inte säkert att det är lågstadiet vi flyttar på. Vi får tänka organisatoriskt när det gäller vilka årskurser och klasser som får nya lokaler, beroende på vilka lokaler vi kan få fram, säger Marit Persson.

Hör fler elever och mer om kommunens arbete i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alvesta

Mer i ämnet