Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thorengruppen får nej på samtliga ansökningar om huvudmannaskap för undervisningsverksamhet. Mycket med anledning av bristerna på grundskolan Thoren Framtid i Älmhult. Foto: SVT

Stoppar friskolans expansion i Sverige – efter allvarliga brister i Älmhult

Uppdaterad
Publicerad

I Älmhult hade eleverna inte geografi på två år. Det är en av de allvarliga brister som Skolinspektionen upptäckt på skolor som drivs av Thorengruppen. Nu avslår myndigheten koncernens samtliga ansökningar om nyetablering och utökning i Sverige.

Thorengruppen har skickat in 28 olika ansökningar om nyetablering eller utökning av sina skolor till Skolinspektionen. Nu har myndigheten beslutat att ge avslag på samtliga – fram tills koncernen kan redovisa åtgärder för att komma tillrätta med sina tidigare brister.

– Det här är brister som vi menar ligger hos huvudmannen att åtgärda och inte på den enskilda skolan, säger Carin Clevesjö, enhetschef för tillståndsenheten på Skolinspektionen.

Stora brister i undervisningen

Det var i våras som Skolinspektionen genomförde en tillsyn på grundskolan Thoren Framtid i Älmhult och flera brister i verksamheten uppmärksammades – bland annat hade eleverna inte fått geografiundervisning på två år.

Vid två andra tillsyner, en i Sundsvall och en i Solna, uppdagades liknande brister.

Skolan i Sundsvall brast i lokaler och utrustning samt undervisningen i ämnena kemi, biologi, fysik och idrott. I Solna fanns ”allvarliga brister i undervisning och betygssättning”.

I samtliga tre fall har koncernen fått föreläggande om en halv miljon kronor i vite – och det är till dessa tre fall som skolinspektionen hänvisar till i sina nya avslag.

”Skolinspektionen har gjort bedömningen att sökanden inte har förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller”, skriver de i besluten.

Huvudmannen skeptisk

Thorengruppen håller inte med om Skolinspektionens bedömning utan menar att de fall där det funnits brister varit isolerade fall.

”Vi anser inte att man kan bedöma huvudmannens kvalitet utifrån enskilda ärenden”, skriver Christina Runesdotter, Etableringsansvarig Thorengruppen i ett mejl till SVT Nyheter Småland.

I klippet berättar Carin Clevesjö om varför Skolinspektionen konsekvent nekar Thorengruppen som huvudman för undervisningsverksamhet.

Här får Thorengruppen avslag på nyetableringar och utökning av verksamhet:

Munkedals kommunAle kommunÖstersunds kommunVäxjö kommunSödertälje kommunNyköpings kommunKarlstads kommunHalmstads kommunFalu kommunEskilstuna kommunHelsingborgs kommunBorås kommunNorrköpings kommunSolna kommunSkellefteå kommunUppsala kommunGävle kommunUmeå kommunJönköpings kommunKristianstads kommunSundsvalls kommunMalmö kommunVästerås kommunLunds kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.