Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Ingen hade respekt för någon, säger Saga Bauer. Foto: Diba Dehnad

Efter tre kaotiska år på Thoren Framtid – Saga, 12, byter skola

Publicerad

Till en början var hon nöjd med skolan, men det höll inte länge. Saga Bauer är en av många elever och lärare som valt att sluta på kritiserade Thoren Framtid i Älmhult.

– Ingen hade respekt för någon, säger hon.

I fjärde klass började Saga Bauer på skolan som utlovade modern undervisning i en nybyggd skola.

– Både jag och min syster började på skolan och vi var nöjda och glada till en början, säger hon.

Vad det var som hände kan inte Saga sätta ord på, men allt ändrades. Lärare och rektorer sa upp sig en efter en, det var bråkigt på skolan och undervisningen uteblev och byggdes på eget ansvar.

– Vi mådde så dåligt och var så stressade, vi hade nationella prov i ämnen som vi inte kunde, säger Saga Bauer.

Hotas av vite

Det var i april i år Skolinspektionen i en granskning bland annat upptäckte att undervisningen i geografi för de dåvarande niondeklassarna hade uteblivit de senaste två åren.

Den 16 januari 2023 ska de brister som upptäcktes vara åtgärdade, annars kan skolan tvingas betala ett vite på 500 000 kronor och dessutom riskera att stängas.

Valde att byta skola

Nu till höstterminen ska Saga Bauer börja på högstadiet och det på en ny skola. Och det är enligt henne en lättad efter att skolan spårade ur totalt i år.

Det var även i år som skolan granskades av Skolinspektionen och om inte bristerna åtgärdas riskerar skolan som sagt vite på 500 000 kronor.

I klippet nedan berättar skolans ledning hur bristerna nu ska rättas till.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är så klart olyckligt att vi haft lärar- och rektorbyten som gjort att just SO hamnat mellan stolarna, säger Sara Lundberg, verksamhetsansvarig Thoren Framtid i Älmhult. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.