Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det här är den näst allvarligaste åtgärden vi kan vidta, säger Agneta Broberg, regionchef Skolinspektionen. Foto: SVT/Skolinspektionen

Skolinspektionen om Thoren Framtid i Älmhult: ”Nästa steg är ett återkallande av tillstånd”

Publicerad

Skolinspektionen släpper inte Thoren Framtid i Älmhult ur sikte och skolan har fram till den 16 januari 2023 för att åtgärda bristerna. De elever som har gått ut nian har rätt att kräva att gå ytterligare en period i skolan för att få den utbildning de missat.

Thoren Framtid i Älmhult måste åtgärda en rad brister under de kommande sex månaderna, det har Skolinspektionen beslutat.

Bland annat måste skolan garantera undervisningstiden i ämnena geografi och historia, samt se till att särskilt stöd ges till elever enligt deras beslutade åtgärdsprogram.

– Det här är den näst allvarligaste åtgärden vi kan vidta, så det är mycket allvarligt, säger Agneta Broberg, regionchef på Skolinspektionen.

Riskerar vite och indraget tillstånd

Det var i april i år Skolinspektionen i en granskning bland annat upptäckte att undervisningen i geografi för de dåvarande niondeklassarna hade uteblivit de senaste två åren.

Den 16 januari 2023 ska de brister som upptäcktes vara åtgärdade, annars kan skolan tvingas betala ett vite på 500 000 kronor och dessutom riskera att stängas.

– Om bristerna inte åtgärdas eller om nya brister dyker upp kan vi dra in tillståndet, säger Agneta Broberg.

Många elever har inte haft geografi och historia under flera terminer, kommer inte skolan undan ganska enkelt?

– Vi tillämpar regelverket som politikerna har beslutat om, men vi släpper inte skolan. Elever har också rätt att kräva att få gå ytterligare en period för att få den utbildning de missat, säger Agneta Broberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Älmhult

Mer i ämnet