Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kyrkogårdsförvaltningen kommer att börja med att lämna ut garanti på all ommontering/säkring/rättning av gravstenar, 2-5 års garanti utlovas. Foto: Ricardo Garcia/SVT.

Efter flera års kamp – nu utlovas garanti på säkring av gravstenar i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Magnus Danielsson har sedan 2019 haft en konflikt med kyrkogårdsförvaltningen i Växjö. Han kräver garantier när stenen till hans familjegrav ska säkras – något kyrkan vägrat lämna.

Men bara dagar innan kyrkan hotat med att plocka bort stenen vänder de i frågan.

Kyrkogårdsförvaltningen har sedan 2019 försökt få gravrättsinnehavaren Magnus Danielsson att säkra sin familjs gravsten i Tegnérkyrkogården i Växjö.

– Jag har hela tiden krävt garanti på jobbet så att stenen inte ramlar och skadar någon och därför betalar jag inte avgiften för att få jobbet gjort, säger Magnus Danielsson.

Konflikten har trappats upp under det senaste året och kyrkogårdsförvaltningen hotar med att ta bort stenen om inte avgiften betalas senast den 19 juni.

– De menar att det utgör en säkerhetsrisk men det är inte rätt att göra så, tycker jag, säger han.

Vändningen

Men efter att SVT uppmärksammat konflikten meddelar kyrkogårdsförvaltningen att man kommer att börja dela ut garanti på arbetet.

Det gäller alla gravrättsinnehavare som beställer tjänster för säkring, rättning eller ommontering av gravsten.

– Vi har redan 25 års garanti på själva materialet och nu går vi ut med 2-5 års garanti på själva fundamentet sedan kan det bli lutning ändå på grund av till exempel regn, markförhållande, tjäle, säger Mats Lindblad, kyrkogårds- och fastighetschef i Växjö.

Nya regler efter dödsolycka

Reglerna kring gravstenar och säkerhet har funnits i flera år och kom efter att en åttaårig flicka 2011 omkom i samband med att hon fick en vältande gravsten över sig.

Kyrkogårdsförvaltningar som upptäcker att en gravsten fått en kraftig lutning väljer sedan dess ofta att lägga ner stenen, i väntan på att den i nästa skede kan säkras och resas igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.