Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På listan över unga entreprenörer – för uppfinning kring gravstenar

Hans uppfinning ska hindra gravstenar från att välta

Publicerad

När Hans Klintéd såg hur anhörigas gravstenar börjat luta och hörde om hur en gravsten vält och lett till en ung flickas död började han fila på en idé kring hur säkerheten kring gravstenar skulle kunna förbättras. Resultatet av hans arbete har bland annat lett till att han nu är en av fem unga entreprenörer från Kalmar- och Kronbergs län som lyfts på statliga Almis lista över unga idéer 2020.

Skolkuratorer i en app, parfym med förortskänsla och miljövänlig teknik för att färga kläder. Tre exempel på idéer från unga entreprenörer som lyfts när Almi och Företagarna för femte året listar 103 företag över hela landet som leds av unga unga entreprenörer.

Hans Klintéd, 28 från Rottne i Växjö kommun är en av dem som i år återfinns på listan, för sina idéer kring hur säkerheten kring gravstenar kan förbättras.

– Det var jag och en kompis som började fila på det här efter det att några anhörigas stenar behövdes ses över, säger Hans Klintéd.

Regelverket kring hur gravstenar ska säkras är sedan flera år skärpt. Bland annat efter att en 8-årig flicka omkom när hon 2011 hamnade under en gravsten i en församling i Bollebygd.

SVT har tidigare berättat om att löst stående gravstenar på våra kyrkogårdar är ett problem då de riskerar att välta om man lutar sig emot dem. På många kyrkogårdar i hela Sverige har gravstenar som är osäkert förankrade lagts ned för att förhindra olyckor.

”103 unga idéer” – Här är hela listan med unga företagare från norr till söder.

I klippet ovan beskriver Hans Klintéd en metod kring hur gravstenar kan hållas på plats.

De unga företagare i Kalmar- och Kronobergs län som listas av Almi och Företagarna

• Olle Sandberg, 27, Tobias Göransson, 25
Corlin Eyewear AB, Kalmar


• Cornelia Grundström, 27
Cornelias Balance/Hälsobolaget Balance Scandinavia AB, Västervik


• Hans Klintéd, 28
Norrvidinge of Sweden/Norvus AB, Rottne


• André Francois, 29
Happy at Work/Interactive Happiness Survey AB, Växjö

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer