Foto: Ingvar Karmhed/Lars Pehrson/TT

Efter flera jaktolyckor – Jägareförbundet varnar ”Chansa aldrig”

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera olyckor i viltsvinsjakten går nu Jägareförbundet ut och varnar för att använda mörkersikten som man inte behärskar. ”Det här får inte inträffa, man får aldrig chansa och slänga i väg ett skott”, säger Magnus Rydholm, kommunikationschef vid Svenska jägareförbundet.

I torsdags kväll blev en jägare skjuten i benet utanför Växjö och tidigare i augusti dog tre kor i en jaktolycka i Blekinge, enligt P4 Kalmar. Den gemensamma nämnaren var att båda olyckorna inträffade vid jakt av vildsvin, som är aktiva nattetid.

– Det medför att jägarna måste jaga under kvällar och nätter, under dåliga ljusförhållanden. Det kan vara ett ovant och nytt sätt för många, säger Rydholm till TT.

Kritiska mot värmekameror

Nu varnar Svenska jägareförbundet för att använda mörkersikten om man inte behärskar dem. Rydholm berättar även att det är viktigt att kartlägga marken innan jakten för att veta i vilka riktningar man kan avlossa säkra skott.

– Vi tycker att det är bra att man har fått tillgång till de här hjälpmedlen eftersom att det effektiviserar jakten, men man måste träna under sådana förhållanden som man ska använda dem, säger Magnus Rydholm, och anser att jägareförbundet måste arbeta med råd om hur man jagar säkrare i mörker.

Jägarförbundet har tidigare varit kritiskt till användandet av värmekameror i jakten, så kallade termiska riktmedel, då det är svårt att urskilja vilken typ av varelse det rör sig om.

– Det är inte att vissa värmekameror är helt fel, men vi saknar utredningar och tester om hur det här borde fungera praktiskt. Vi tycker att regeringen borde ha tagit till sig fakta innan man beslutade om att tillåta termiska riktmedel, säger Magnus Rydholm.

Finns en press

Om den här nya typen av riktmedel har använts i de specifika fallen är inte klarlagt, och Rydholm vill invänta polisens utredning.

Samtidigt kan det finnas fler anledningar till incidenterna.

– Det finns en press på jägarna att de ska fälla fler vildsvin i jakten. Det kan också spela in att man får höga krav på sig. Men i vår värld kommer säkerheten alltid först. Man får inte chansa.

TT: Kan man lita på att alla jägare jagar säkert?

-Med tanke på hur mycket jakt som utförs varje år i Sverige och hur lite olyckor som inträffar så kan jag säga att jakt är väldigt säkert, säger Rydholm.

Den ökade vildsvinsstammen orsakar både skador på jordbruket och trafikskador. Men eftersom att djuren är nattaktiva är de svårjagade.

De jaktmetoder som används är framför allt åteljakt och drevjakt. Åteljakt innebär att man lägger ut foder för att locka vildsvin till en plats som är särskilt iordningställd för att underlätta jakten. Cirka två tredjedelar av vildsvinen fälls vid åteljakt.

Källa: NE

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet