Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– I och med att vi haft mycket restriktioner är det inte många som fått influensan och utvecklat immunitet mot den, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare. Foto: Diba Dehnad/SVT/Isabell Höjman/TT

Efter flera lugna år – risk för intensiv influensasäsong

Uppdaterad
Publicerad

Förra året hittade Region Kronoberg inte ett enda fall av influensa under hela säsongen. I och med det är influensaimmuniteten låg och därför riskerar årets säsong att slå till hårt.

Vanligtvis har Kronoberg en omfattande smittspridning av influensa varje år, men riktigt så har det inte sett ut de senaste åren.

– I och med att vi haft mycket restriktioner och avstånd mellan varandra är det inte många som fått influensan och utvecklat immunitet mot den, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

Kronoberg drar lärdomar av Australien

Risken är att årets influensasäsong slår till så pass hårt att vården inte har kapacitet för det. Här i Kronoberg försöker man analysera situationen som Australien befinner sig i. Landet ligger före med sin influensasäsongen och har nu en hög belastning på vården.

– I Australien har de haft både spridning av influensa samtidigt som de haft en spridning av covid-19, den totala belastningen har därför blivit stor, säger han.

Christian Blomkvist säger är det är viktigt att alla ser över sitt vaccinationsskydd mot både influensan och covid-19, för att undvika risken att bli allvarligt sjuk.

Hör honom berätta, i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.