Karolina Hedlund, miljöchef på Söderköpings kommun Foto: SVT

Efter grundstötningen: Västerviks skärgård nästan fri från oljespill

Uppdaterad
Publicerad

Ett år efter att lastfartyget Makassar Highway gick på grund utanför Västerviks skärgård är öarna och stränderna nästan fria från oljespill.

Fartyget läckte ut omkring 50 ton tjockolja efter grundstötningen. Västerviks kommun och Söderköpings kommun tillsammas med räddningstjänsten och frivilliga har arbetat intensivt under året för att få bort oljan.

– Man använde bark som man la ut på bergshällarna i grovsaneringen. Sedan skrubbade vi för hand för att få bort oljan, säger Karolina Hedlund, miljöchef Söderköpings kommun.

Med grovsaneringen arbetade ungefär 150 personer. Därefter arbetade ett 60-tal personer med skrubbningen.

Överstyrman berusad

I förra veckan kom Statens haverikommission med sin rapport om händelsen.

Den överstyrman som ansvarade för fartyget som gick på grund utanför Loftahammar norr om Västervik förra sommaren var berusad. Han var också orsaken till olyckan. Enligt rapporten var promillehalten i mannens blod omkring 1,15 vid olyckan.

Haverikommissionen säger samtidigt att arbetet med det grundstötta fartyget och saneringen, där Västerviks kommun hade stort ansvar, i stort fungerade bra.

Arbetet avslutat

– Det är tragiskt det som inträffat men vi har samtidigt lärt oss mycket av den här situationen och hur man kan samarbeta, säger Karolina Hedlund.

Är arbetet helt avslutat nu?

– Ja. Vi gjorde ett tillsynsbesök här i mars på de ställen där oljepåslag hade skett. Där konstaterade vi att naturen själv oväntat bra tagit hand om resterna. Men däremot får vi fortfarande många samtal från kommuninnevånare kring oljespill och badläget i skärgården, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grundstötningen Västervik

Mer i ämnet