Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter hot mot busschaufförer – väktare sätts in Foto: SVT/Clary Kroon

Efter hot mot busschaufförer i Tingsryd och Växjö – väktare sätts in

Uppdaterad
Publicerad

Länstrafiken Kronoberg har satt in väktare på bussträckor i Tingsryd och Växjö, efter att chaufförer blivit hotade av resenärer som inte vill betala. Hot har blivit vanligare sedan coronarestriktionerna togs bort på bussarna.

– När chaufförer har försökt att få resenärerna att betala och så har de blivit utsatta för hot. Därför har vi tillsammans med bussföretaget satt in väktare på några sträckor, säger Pär Welander, trafikdirektör på Länstrafiken Kronoberg. 

Enligt trafikdirektören är det här en ovanlig åtgärd. Väktarna ska se till att det blir tryggare för chaufförerna och passagerarna, men de kommer också att utföra biljettkontroller.  

Många åkte gratis under pandemin 

Under pandemin, när framdörrarna på bussarna var stängda och passagerarna fick gå på vid bakdörrarna, hade Länstrafiken i Kronoberg problem med att många struntade i att betala. Nu behöver passagerarna åter visa upp en giltig biljetten för chauffören.

– Generellt skulle jag inte säga att det är vanligt med hot mot chaufförer, men nu har det varit en del. Jag tror att när vi öppnat upp framdörren igen, så finns det vissa som tror att nu de kan fortsätta att åka gratis. Ingen frågade ju efter biljett när man gick på vid bakdörren, säger Pär Welander. 

Även fysiska hot 

SVT Nyheter Småland har tagit del av länstrafikens avvikelserapporter från de tre senaste månaderna. Där går det att läsa att resenärer uttalat hot mot busschaufförer, men det har även förekommit fysiskt våld vid ett par tillfällen.  

En chaufför blev knuffad på när resenärerna förstod att chauffören inte tänkte köra iväg, eftersom de inte betalat. Vid ett annat tillfälle blev en chaufför spottad på, efter en diskussion om ogiltig biljett. 

–  Jag förstår att förarna tycker att det är ett bekymmer. Vid något fall har de också gett sig på en medresenär som försökte hjälpa till och det är jättetråkigt. Lyckligtvis är det inte så vanligt och vi polisanmäler alla sådan här händelser, säger trafikdirektör Pär Welander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet