Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Striden kring vattennivåerna i sjön Yxern har pågått i många år, men ser nu ut att vara över. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Efter långvarigt kamp mot två kommuner – boende vann striden om sjön Yxern

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång och infekterad strid kring vattenregleringen i sjön Yxern är det nu beslutat att dammluckorna inte ska rivas. Därmed vann de boende utmed ån striden mot de båda kommunerna Västervik och Vimmerby.

– Det känns fantastiskt bra, vi är nöjda. Jag har i stort sett arbetat fulltid i två år med detta, säger Marie-Lousie Winge, en av många som drivit striden kring vattenregleringen av sjön.

Marie-Louise Winge vann – tillsamman flera boende i byn Yxered – i mark- och miljööverdomstolen mot Västerviks och Vimmerby kommun.

Risk för uttorkning

Mark- och miljööverdomstolen har nu beslutat att de befintliga dammluckorna där man reglerar vattenflödet inte får rivas. Västervik och Vimmerby kommun har länge velat riva dammluckorna vid sjön och ersätta dem ett naturligt flöde med en så kallad sjötröskel.

Yxeredsborna har kämpat emot eftersom de ansett att Yxeredsån som går genom byn då skulle bli helt uttorkad stora delar av året.

Tidigare beslut rivs upp

Totalt överklagade 15 personer mark- och miljödomstolens beslut att de båda kommunerna skulle få riva den nuvarande anläggning som med hjälp av dammluckor reglerar flödet i åarna.

– Det här angår hela vattensystemet. Från Yxern till andra sjöar och åar förbi Ankarsrum och Hjorted och ända ut till havet, säger Marie Louise Winge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.