Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Västerviks och Vimmerby kommuner i många år velat riva dammluckorna vid Yxern. Men flera av de boende är runt sjön är mycket oroliga inte alls överens. – Kommunen har inte gjort sin hem läxa och det kan få förödande konsekvenser för vattensystemet. säger Marie-Louise Winge. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Striden om dammluckor vid sjön Yxern går vidare

Publicerad

Västerviks och Vimmerby kommuner har i många år velat riva dammluckorna vid sjön Yxern. Men flera av de boende runt sjön vägrar sluta slåss mot det beslutet. De anser att beslutet hotar både djurliv och lantbruk i området.

– Uträkningarna som kommunen gjort är helt fel, de har inte gjort sin hemläxa och det kan få förödande konsekvenser för vattensystemet. säger Marie-Louise Winge som är drivande i överklagan.

Vid sjön Yxern har det i över 80 år funnits dammluckor. Men nu har Västerviks och Vimmerby kommuner beslutat att riva luckorna och ersätta dem med en så kallad sjötröskel, som automatiskt skall ge ett naturligt flöde ut till åar och sjöar.

Påverkar lantbruket

De boende runt om sjön är oroliga för att systemet inte kommer fungera. Då lantbruket tar vatten ur åarna skulle det kunna leda till skördebortfall och sämre villkor för lantbruk, eftersom vattenflödet under de torraste perioderna kan störas när vattnet inte släpps på.

Marie-Louise Winge säger att det märktes under sommaren som gick.

– Förra året skördade vi 800 balar. I år blev det bara 400, en halvering som berättar för oss att vi bor i en torr zon. Med förväntade klimatförändringar kommer ett beslut att riva regleringsanläggningen bli ett jätteproblem för oss och hela bygden, säger Marie-Louise Winge.

Tillfälligt rör

Vid den planerade rivningen av regleringsanläggningen och dammluckorna ska Västerviks kommun lägga ett tillfälligt rör med en ventil där vatten kan släppas på vid behov.

– Vattenflödet från ett sådant rör är inte jämförbart med vattenmängden som går ut i åar och sjöar med hjälp av dammluckorna, säger Marie-Louise Winge.

Lång väntan på beslut

I fjol sade mark- och miljödomstolen ja till rivningen. Överklagan har nu gått till Mark- och miljööverdomstolen i Stockholm. Svaret därifrån kan dröja i upp till tio månader.

– Jag hoppas vi får riva upp allt, göra om och göra rätt, säger Marie-Louise Winge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer